Mat i norden > Hverdagsmat > Fårikål
  • img
  • Mat i norden > Hverdagsmat > Fårikål
  • Fårikål
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading ... Loading ...
    En rykende varm gryte fårikål er verdens beste grunn til å samle familie og venner til fest.
    Av Matprat.no / Foto av Astrid Hals/ Opplysningskontoret for kjøtt

    Fårikål

    Share
    Print Friendly

    Fårikål er Norges nasjonalrett. Fårikålen svever mellom husmannskost og festmat. En rykende varm gryte midt på bordet er uansett verdens beste grunn til å samle familie og venner.

    sau/lam gryte/wok
    Til 4 personer trenger du:
    1 1/2 kg fårikålkjøtt
    1 1/2 kg hodekål
    4 ts hel pepper
    2 ts salt
    3 dl vann

    Slik gjør du:
    1) Del hodekålen i båter.
    2) Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
    3) Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.
    4) Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.
    5) Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

    Serveres med kokte poteter.

    This entry was posted in Hverdagsmat and tagged . Bookmark the permalink.
  • Kommentarer

  • Fårikål er Norges nasjonalrett. Fårikålen svever mellom husmannskost og festmat. En rykende varm gryte midt på bordet er uansett verdens beste grunn til å samle familie og venner.

    sau/lam gryte/wok
    Til 4 personer trenger du:
    1 1/2 kg fårikålkjøtt
    1 1/2 kg hodekål
    4 ts hel pepper
    2 ts salt
    3 dl vann

    Slik gjør du:
    1) Del hodekålen i båter.
    2) Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte (kjøtt nederst med fettsiden ned). Strø salt og pepper mellom lagene. Pepperkornene kan legges i en spesiell pepperholder.
    3) Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt (til det løsner fra benet). Ca. 2 timer.
    4) Fårikålen serveres rykende varm på varme tallerkener.
    5) Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel (1-2 ss) mellom lagene.

    Serveres med kokte poteter.

  • Vin i fåreklær

    Lammevin kan være så dyrt som helst – men trenger ikke være det.

    Nord for Eden

    – Smak, sier Sten Pedersen og slår ut hendene for å vise at jeg kan forsyne meg med hva jeg vil fra den frodige hagen.