Mat i norden > Hverdagsmat > Småsei er best!
  • img
  • Mat i norden > Hverdagsmat > Småsei er best!
  • Småsei er best!
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 3.50 out of 5)
    Loading ... Loading ...
    Er du fra nord, og er vokst opp med lam og sjø rundt deg på alle kanter, er det fisk og lam som er hverdagskost. Slik er det i hvert fall for Kari Innerå, kokken som har for vane å gå til topps når hun konkurrerer.
    Av Wanda Widerøe / Foto av Lisa Westgaard

    Småsei er best!

    Share
    Print Friendly

    På Andørja utenfor Harstad, Norges mest fjellrike øy med hele 11 topper over 1000 meter, lærte Kari å sette pris på råvarer som hadde veldig kort vei til grytene.  Kari har jobbet på flere prestisjetunge restauranter både i Norge og i utlandet før hun ved juletider i fjor endelig kunne åpne dørene til egen restaurant på et lite hjørne, sentralt plassert på Majorstuen i Oslo.

    _DSC5020redigert

    Hvis dere synes denne utgaven av hverdagsmat ser ekstra lekker ut, er det ikke tilfeldig. Selv om ikke råvarene er råflotte på noen måte, synes Kari det er viktig å gi presentasjonen av maten det lille ekstra. Enten maten skal serveres gjestene på CRU eller hjemme til hverdags. Det er ikke så mye som skal til. Noen blomster fra hagen, et lite dryss av urter. Gjøre deg litt ekstra flid med hvordan du legger maten opp på tallerkenen.

    – Vi spiser like mye med øynene som med munnen, mener hun.

    Boknafisk 69 grader nord
    Til 4 personer

    Du trenger:
    ca ½ kilo skinnfri boknafisk, du kan også bruke fersk eller saltet (lettsprengt) torsk
    2 dl melk
    2 dl vann
    1 stk laurbær
    2 fedd hvitløk
    2 stk bløtkokte egg
    4 stk sjalottløk
    4 ss (usaltet) smør
    1 lime, saften

    Slik gjør du:
    1) Ha melk, vann hvitløk og laurbær i en kjele, trekkes i ca 8 minutter.
    2) Legg i fisken og la den trekke til den flaker seg.
    3) Bløtkok eggene, cirka 6 minutter.
    4) Sjalottløk kuttes i tykke ringer, lettkokes med smør, saften av lime og 3 ss vann.

    KaldSei

    Kald sei på hjembakt flatbrød
    Til 4 personer

    Du trenger:
    3-4 småsei
    2 laurbærblad
    1 ss sort hel pepper
    ½ beger rømme
    1 agurk
    1 sjalottløk
    2 ss gressløk
    1dl god olivenolje
    1 sitron – saften

    Slik gjør du:
    1) Ha 2 ss salt, laurbær og pepper i en vid kjele med vann, cirka 65 o C.
    2) Legg i fisken og la den trekke til den slipper benet.
    3) Lag en dressing: Kutt sjalottløk i små terninger, ha i sitronsaft og olje, smak til med salt og pepper.
    4) Bruk en aspargesskreller (potetskreller) og skjær lange remser av agurk.
    5) Vend remsene i vinagretten og ha resten litt rundt på tallerkenen.
    6) Rømmen kan piskes opp med visp for en luftigere konsistens eller serveres som den er. Anrett den på tallerkenen.

    Flatbrød CRU  

    Dette er oppskriften vi bruker og serverer gjestene våre på Cru. Oppbevares tørt og mørkt, så holder det seg lenge.

    Du trenger:
    250 g hvetemel
    250 g rugmel
    250 g byggmel
    2 ss salt
    5 dl kokende vann

    Slik gjør du:
    1) Bland mel og salt i en bolle, hell over kokende vann og kna sammen deigen. Dette er litt varmt, så hansker er greit å bruke.
    2) La deigen hvile minst i 2 timer.
    3) Kjevles ut for hånd med litt mel eller kjør deigen gjennom en pastamaskin.
    4) Har du ikke flatbrødtakke, kan du bruke en stor stekepanne.
    5) Tørrstek flattbrødet til du ser det er ferdig. Forsøk deg frem med hensyn til temperatur.

    Lammebog

    Lammebog med saltbakt rødbet og løk
    Til 4 personer

    Du trenger:
    4 pene stykker fra lammebogen
    12 små rødbeter
    12 sjalottløk
    400 g grovsalt/havsalt
    1/2  sitron
    2 ss persille
    2 fedd hvitløk

    Slik gjør du:
    1) Ha uskrelte rødbeter og løk i en ildfast form.
    2) Hell over havsaltet og bak i ovnen i cirka 1 time på 160 oC.
    3) Plukk rødbetene og løken ut av saltet og ta av skallet.
    4) Brun kjøttet godt på alle sider i en god og varm panne. Lag saus ved å koke ut pannen med 1 dl vann eller kraft, ha i noen dråper sitron, 2 fedd knust hvitløk og 4 ss smør. Smak til med pepper, og ha i kuttet persille.
    5) Lammet bakes videre i ovn til det har en kjernetemperatur på 55 grader. La det hvile i 10 minutter før servering.

    Lammebuljong

    Lam i buljong
    Til 4 personer

    Du trenger:
    2 ferske lammeskanker
    1 lammenakke
    4 dl lammekraft eller buljongterning
    8-10 kantareller, fåresopp eller annen smakfull sopp
    ½ sellerirot
    2 gulrøtter
    1 ss mel
    2  ss smør
    2 ss timian

    Slik gjør du:
    1) Kutt nakken i mindre biter, skjær av kjøttet på skankene og brun kjøttet i en dyp panne.
    2) Hell over lammekraft og la kjøttet syde i cirka 2 -3  timer på lav varme. (Kan godt gjøres kvelden før.)
    3) Skrell og kutt opp alle grønnsakene og kok dem møre i vann.
    4) Smak til med salt og pepper. Server med deilige poteter til. En smakfull og rimelig lammerett!

    This entry was posted in Hverdagsmat and tagged . Bookmark the permalink.
  • Kommentarer

  • På Andørja utenfor Harstad, Norges mest fjellrike øy med hele 11 topper over 1000 meter, lærte Kari å sette pris på råvarer som hadde veldig kort vei til grytene.  Kari har jobbet på flere prestisjetunge restauranter både i Norge og i utlandet før hun ved juletider i fjor endelig kunne åpne dørene til egen restaurant på et lite hjørne, sentralt plassert på Majorstuen i Oslo.

    _DSC5020redigert

    Hvis dere synes denne utgaven av hverdagsmat ser ekstra lekker ut, er det ikke tilfeldig. Selv om ikke råvarene er råflotte på noen måte, synes Kari det er viktig å gi presentasjonen av maten det lille ekstra. Enten maten skal serveres gjestene på CRU eller hjemme til hverdags. Det er ikke så mye som skal til. Noen blomster fra hagen, et lite dryss av urter. Gjøre deg litt ekstra flid med hvordan du legger maten opp på tallerkenen.

    – Vi spiser like mye med øynene som med munnen, mener hun.

    Boknafisk 69 grader nord
    Til 4 personer

    Du trenger:
    ca ½ kilo skinnfri boknafisk, du kan også bruke fersk eller saltet (lettsprengt) torsk
    2 dl melk
    2 dl vann
    1 stk laurbær
    2 fedd hvitløk
    2 stk bløtkokte egg
    4 stk sjalottløk
    4 ss (usaltet) smør
    1 lime, saften

    Slik gjør du:
    1) Ha melk, vann hvitløk og laurbær i en kjele, trekkes i ca 8 minutter.
    2) Legg i fisken og la den trekke til den flaker seg.
    3) Bløtkok eggene, cirka 6 minutter.
    4) Sjalottløk kuttes i tykke ringer, lettkokes med smør, saften av lime og 3 ss vann.

    KaldSei

    Kald sei på hjembakt flatbrød
    Til 4 personer

    Du trenger:
    3-4 småsei
    2 laurbærblad
    1 ss sort hel pepper
    ½ beger rømme
    1 agurk
    1 sjalottløk
    2 ss gressløk
    1dl god olivenolje
    1 sitron – saften

    Slik gjør du:
    1) Ha 2 ss salt, laurbær og pepper i en vid kjele med vann, cirka 65 o C.
    2) Legg i fisken og la den trekke til den slipper benet.
    3) Lag en dressing: Kutt sjalottløk i små terninger, ha i sitronsaft og olje, smak til med salt og pepper.
    4) Bruk en aspargesskreller (potetskreller) og skjær lange remser av agurk.
    5) Vend remsene i vinagretten og ha resten litt rundt på tallerkenen.
    6) Rømmen kan piskes opp med visp for en luftigere konsistens eller serveres som den er. Anrett den på tallerkenen.

    Flatbrød CRU  

    Dette er oppskriften vi bruker og serverer gjestene våre på Cru. Oppbevares tørt og mørkt, så holder det seg lenge.

    Du trenger:
    250 g hvetemel
    250 g rugmel
    250 g byggmel
    2 ss salt
    5 dl kokende vann

    Slik gjør du:
    1) Bland mel og salt i en bolle, hell over kokende vann og kna sammen deigen. Dette er litt varmt, så hansker er greit å bruke.
    2) La deigen hvile minst i 2 timer.
    3) Kjevles ut for hånd med litt mel eller kjør deigen gjennom en pastamaskin.
    4) Har du ikke flatbrødtakke, kan du bruke en stor stekepanne.
    5) Tørrstek flattbrødet til du ser det er ferdig. Forsøk deg frem med hensyn til temperatur.

    Lammebog

    Lammebog med saltbakt rødbet og løk
    Til 4 personer

    Du trenger:
    4 pene stykker fra lammebogen
    12 små rødbeter
    12 sjalottløk
    400 g grovsalt/havsalt
    1/2  sitron
    2 ss persille
    2 fedd hvitløk

    Slik gjør du:
    1) Ha uskrelte rødbeter og løk i en ildfast form.
    2) Hell over havsaltet og bak i ovnen i cirka 1 time på 160 oC.
    3) Plukk rødbetene og løken ut av saltet og ta av skallet.
    4) Brun kjøttet godt på alle sider i en god og varm panne. Lag saus ved å koke ut pannen med 1 dl vann eller kraft, ha i noen dråper sitron, 2 fedd knust hvitløk og 4 ss smør. Smak til med pepper, og ha i kuttet persille.
    5) Lammet bakes videre i ovn til det har en kjernetemperatur på 55 grader. La det hvile i 10 minutter før servering.

    Lammebuljong

    Lam i buljong
    Til 4 personer

    Du trenger:
    2 ferske lammeskanker
    1 lammenakke
    4 dl lammekraft eller buljongterning
    8-10 kantareller, fåresopp eller annen smakfull sopp
    ½ sellerirot
    2 gulrøtter
    1 ss mel
    2  ss smør
    2 ss timian

    Slik gjør du:
    1) Kutt nakken i mindre biter, skjær av kjøttet på skankene og brun kjøttet i en dyp panne.
    2) Hell over lammekraft og la kjøttet syde i cirka 2 -3  timer på lav varme. (Kan godt gjøres kvelden før.)
    3) Skrell og kutt opp alle grønnsakene og kok dem møre i vann.
    4) Smak til med salt og pepper. Server med deilige poteter til. En smakfull og rimelig lammerett!

  • Vin i fåreklær

    Lammevin kan være så dyrt som helst – men trenger ikke være det.

    Nord for Eden

    – Smak, sier Sten Pedersen og slår ut hendene for å vise at jeg kan forsyne meg med hva jeg vil fra den frodige hagen.