Mat i norden > Hverdagsmat > Spis mer bygg!
  • img
  • Mat i norden > Hverdagsmat > Spis mer bygg!
  • Spis mer bygg!
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading ... Loading ...
    Hvete har fortrengt bygg fra kostholdet. Det har vi fått lide for. Med en befolkning som i økende grad lider av høyt kolesterol, må vi tenke nøyere over hva vi spiser.
    Av Anne Kjersti Uhelen / Foto av brodogkorn.no

    Spis mer bygg!

    Share
    Print Friendly

    Mye er gjort hvis vi tar bygg tilbake på menyen vår! Bygg trives godt i vårt nordiske klima, og er den kornarten vi dyrker mest av i Norge. Vi har lange tradisjoner med både dyrking og bruk av bygg til mat, men i dag brukes det aller mest til dyrefôr. Interessen for bruk av bygg i vår kost er imidlertid stigende. Nå finner vi brødtyper som inneholder bygg i dagligvarebutikkene, og oppskrifter på bygg-wraps, byggkrem og kokte byggryn finner du overalt;  i blader og på web.

    En rekke undersøkelser viser at et høyere inntak av bygg og havre kan redusere kolesterolinnholdet i blod, både totalt innhold og LDL kolesterol. Dette skyldes byggets fibersammensetning. Kostholdsanbefalingene går på mengde fiber totalt, med klare anbefalinger om å øke dette inntaket. Gjennom den kliniske forskningen som er gjort på inntak av bygg og havre og virkninger på kolesterolnivå, har man kunnet anbefale doser på 3 gram beta-glukan per dag og person. Dette betyr at vi burde spise 80-90 gram bygg hver dag for å komme opp i denne mengden. Dette er fullt mulig, men krever disiplin og bevisste valg. Det er derfor viktig å fremskaffe en råvare av bygg med høyere innhold av beta-glukan. Dette, kan vi trøste deg med, har et stort fokus i forskningen. (Vil du lese mer om bygg, se NORD nr 4/09.)

    byggbrod-resizedBryggbrød

    Et saftig og rustikk byggbrød som smaker godt, er sunt og svært holdbart. Start med å legge 50 gram med byggkorn i bløt natten over.

    Du trenger:
    Deig 1
    5 dl vann , 37 ºC
    700 g byggmel

    Slik gjør du:

    1) Rør byggmelet ut i vannet.
    2) La stå i 30 minutter.
    3) Ha i de oppbløtte byggkornene.

    Deig 2

    4 dl vann , 37 ºC
    50 g rapsolje
    700 g hvetemel
    2 ts salt
    3 ss honning
    1 pk gjær

    Slik gjør du:
    1) Rør vann, olje og honning inn i den første deigsatsen.
    2) Tilsett mel blandet med tørrgjær og salt og elt deigen godt.
    3) La den stå lunt og tildekket i minst 45 minutter.

    Smør formene og dryss med byggmel.
    Arbeid deigen sammen og del den i 3 like store emner.
    Form avlange eller runde brød som legges i former, på stekeplater eller i kurver.
    La brødene heve lunt og tildekker i minst 1 time, til dobbel størrelse og stek det på 200 ºC til brødet har fått en fin skorpe. Cirka 40-50 minutter.

    This entry was posted in Hverdagsmat and tagged . Bookmark the permalink.
  • Kommentarer

  • Mye er gjort hvis vi tar bygg tilbake på menyen vår! Bygg trives godt i vårt nordiske klima, og er den kornarten vi dyrker mest av i Norge. Vi har lange tradisjoner med både dyrking og bruk av bygg til mat, men i dag brukes det aller mest til dyrefôr. Interessen for bruk av bygg i vår kost er imidlertid stigende. Nå finner vi brødtyper som inneholder bygg i dagligvarebutikkene, og oppskrifter på bygg-wraps, byggkrem og kokte byggryn finner du overalt;  i blader og på web.

    En rekke undersøkelser viser at et høyere inntak av bygg og havre kan redusere kolesterolinnholdet i blod, både totalt innhold og LDL kolesterol. Dette skyldes byggets fibersammensetning. Kostholdsanbefalingene går på mengde fiber totalt, med klare anbefalinger om å øke dette inntaket. Gjennom den kliniske forskningen som er gjort på inntak av bygg og havre og virkninger på kolesterolnivå, har man kunnet anbefale doser på 3 gram beta-glukan per dag og person. Dette betyr at vi burde spise 80-90 gram bygg hver dag for å komme opp i denne mengden. Dette er fullt mulig, men krever disiplin og bevisste valg. Det er derfor viktig å fremskaffe en råvare av bygg med høyere innhold av beta-glukan. Dette, kan vi trøste deg med, har et stort fokus i forskningen. (Vil du lese mer om bygg, se NORD nr 4/09.)

    byggbrod-resizedBryggbrød

    Et saftig og rustikk byggbrød som smaker godt, er sunt og svært holdbart. Start med å legge 50 gram med byggkorn i bløt natten over.

    Du trenger:
    Deig 1
    5 dl vann , 37 ºC
    700 g byggmel

    Slik gjør du:

    1) Rør byggmelet ut i vannet.
    2) La stå i 30 minutter.
    3) Ha i de oppbløtte byggkornene.

    Deig 2

    4 dl vann , 37 ºC
    50 g rapsolje
    700 g hvetemel
    2 ts salt
    3 ss honning
    1 pk gjær

    Slik gjør du:
    1) Rør vann, olje og honning inn i den første deigsatsen.
    2) Tilsett mel blandet med tørrgjær og salt og elt deigen godt.
    3) La den stå lunt og tildekket i minst 45 minutter.

    Smør formene og dryss med byggmel.
    Arbeid deigen sammen og del den i 3 like store emner.
    Form avlange eller runde brød som legges i former, på stekeplater eller i kurver.
    La brødene heve lunt og tildekker i minst 1 time, til dobbel størrelse og stek det på 200 ºC til brødet har fått en fin skorpe. Cirka 40-50 minutter.

  • Vin i fåreklær

    Lammevin kan være så dyrt som helst – men trenger ikke være det.

    Nord for Eden

    – Smak, sier Sten Pedersen og slår ut hendene for å vise at jeg kan forsyne meg med hva jeg vil fra den frodige hagen.