Mat i norden > Råvarer > Alle liker gullkorn
  • img
  • Mat i norden > Råvarer > Alle liker gullkorn
  • Alle liker gullkorn
    1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
    Loading ... Loading ...
    Grisen liker mais, høna liker mais og vi liker mais. Finn deg en åker og fyll opp poser og kurver.
    Av Wanda Widerøe / Foto av Erik Røed

    Alle liker gullkorn

    Share
    Print Friendly

    Skal du spise virkelig god mais, skal du spise den der og da – på samme sted som du har plukket den. i det øyeblikket du river maiskolben fra planten starter du nemlig en prosess der sukkeret i kornene umiddelbart omdannes til stivelse.

    Slik fryser du mais
    «Kle av» og legg maisen, så raskt du kan etter at du har plukket dem, i fryseren i plastposer. Den beste måten å ta vare på maisen utover vinteren, er å skjære av kornene, putte disse i porsjonspakker i fryseren, og bruke dem til saus, puré og i salater. Inntil de kommer i fryseren – eller hvis de skal spises ferske men ikke samme dag – må maiskolber lagres kjølig, så nær 0 °C som mulig, og ha høy luftfuktighet. Mais som ikke holder riktig temperatur vil raskt tape kvalitet.

    Slik koker du mais
    Kok fersk mais i kun fem minutter. Kommer den rett fra fryseren, legg den i kokende vann og kok den i 10-12 minutter. Ta heller salt direkte på maisen når du spiser den, enn i kokevannet. På grill skal du bare steke den som den er. Tilsett salt og smør etterpå.

    Corny facts
    Mais er et ettårig kornslag som blir opptil seks meter høyt. Fordi høstingen omdanner sukkeret i mais til stivelse, har den et høyt innhold av karbohydrater, men inneholder også noe mineraler og protein. På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget, målt i høstet mengde, etterfulgt av hvete og ris.

    Minimais er umodne maiskolber. Hele kan spises fordi kolben ennå ikke har dannet harde fibre som den fullvoksne maisen.

    I matlaging er det viktig å bruke andre ingredienser som får frem sødmen i maisen; smør, meksikansk krydder og urter som basilikum, anis, smakfull sopp og chili. Pinot Noir-viner passer godt til mais. Uansett hvilken gourmetkokk du spør, vil de fleste garantert svare at maisen er best fersk – med godt smør og salt på. Mais passer bra til ryper og annet vilt, mange fiskeslag, de fleste skalldyr og som tilbehør til grillet og godt krydret kjøtt. I wok eller rå i salater er den også god. I Italia brukes mais mest til polenta, i Mexico til tortilla. Også cornflakes og popkorn lages av mais, men det visste du vel…


    Stekt torsk med maispuré og gulrøtter

    Hovedrett til 4 personer

    Maispuré passer godt til laks og nesten all hvit fisk eller til vilt eller hvitt kjøtt. Forsøk denne torskeretten fra Odd Ivar Solvold.

    Du trenger:
    700 g torskefilet med skrapet skinn
    3 ss solsikkeolje
    2 ss smør
    2 ts salt
    nykvernet pepper

    Slik gjør du:
    1) Salt fisken ved å strø salt på kjøttsiden.
    2) La den ligge i 15 minutter.
    3) Skjær fisken i fire porsjonsstykker, behold skinnet på, men ta bort eventuelle bein.
    4) Stek stykkene i olje med skinnsiden ned til fisken nesten er gjennomstekt.
    5) Tilsett smøret og snu fisken. La den ligge et minutt med kjøttsiden ned.

    Maispuré

    Du trenger:
    3 maiskolber (eller 2 små bokser)
    2 ss smør
    ½ dl H-melk
    en skvett fløte
    salt og pepper

    Slik gjør du:
    1) Bruk kniven og skjær kornene fra kolben.
    2) Kok dem i et par minutter i melken.
    3) il fra melken og ha maisen i kjøkkenmaskinen med smør og litt fløte hvis det trengs mer væske.
    4) Kjør til puré og smak til med salt og nykvernet pepper.


    Gulrøtter og sjy

    Du trenger:
    100 g smør
    100 g bacon i små terninger
    små gulrøtter

    Slik gjør du:
    1) Stek baconbitene.
    2) Ha i smøret og stek gulrøttene noen minutter i blandingen.
    3) Ta ut gulrøttene og bruk resten til sjy.

    This entry was posted in Råvarer and tagged . Bookmark the permalink.
  • Kommentarer

  • Skal du spise virkelig god mais, skal du spise den der og da – på samme sted som du har plukket den. i det øyeblikket du river maiskolben fra planten starter du nemlig en prosess der sukkeret i kornene umiddelbart omdannes til stivelse.

    Slik fryser du mais
    «Kle av» og legg maisen, så raskt du kan etter at du har plukket dem, i fryseren i plastposer. Den beste måten å ta vare på maisen utover vinteren, er å skjære av kornene, putte disse i porsjonspakker i fryseren, og bruke dem til saus, puré og i salater. Inntil de kommer i fryseren – eller hvis de skal spises ferske men ikke samme dag – må maiskolber lagres kjølig, så nær 0 °C som mulig, og ha høy luftfuktighet. Mais som ikke holder riktig temperatur vil raskt tape kvalitet.

    Slik koker du mais
    Kok fersk mais i kun fem minutter. Kommer den rett fra fryseren, legg den i kokende vann og kok den i 10-12 minutter. Ta heller salt direkte på maisen når du spiser den, enn i kokevannet. På grill skal du bare steke den som den er. Tilsett salt og smør etterpå.

    Corny facts
    Mais er et ettårig kornslag som blir opptil seks meter høyt. Fordi høstingen omdanner sukkeret i mais til stivelse, har den et høyt innhold av karbohydrater, men inneholder også noe mineraler og protein. På verdensbasis er mais det viktigste kornslaget, målt i høstet mengde, etterfulgt av hvete og ris.

    Minimais er umodne maiskolber. Hele kan spises fordi kolben ennå ikke har dannet harde fibre som den fullvoksne maisen.

    I matlaging er det viktig å bruke andre ingredienser som får frem sødmen i maisen; smør, meksikansk krydder og urter som basilikum, anis, smakfull sopp og chili. Pinot Noir-viner passer godt til mais. Uansett hvilken gourmetkokk du spør, vil de fleste garantert svare at maisen er best fersk – med godt smør og salt på. Mais passer bra til ryper og annet vilt, mange fiskeslag, de fleste skalldyr og som tilbehør til grillet og godt krydret kjøtt. I wok eller rå i salater er den også god. I Italia brukes mais mest til polenta, i Mexico til tortilla. Også cornflakes og popkorn lages av mais, men det visste du vel…


    Stekt torsk med maispuré og gulrøtter

    Hovedrett til 4 personer

    Maispuré passer godt til laks og nesten all hvit fisk eller til vilt eller hvitt kjøtt. Forsøk denne torskeretten fra Odd Ivar Solvold.

    Du trenger:
    700 g torskefilet med skrapet skinn
    3 ss solsikkeolje
    2 ss smør
    2 ts salt
    nykvernet pepper

    Slik gjør du:
    1) Salt fisken ved å strø salt på kjøttsiden.
    2) La den ligge i 15 minutter.
    3) Skjær fisken i fire porsjonsstykker, behold skinnet på, men ta bort eventuelle bein.
    4) Stek stykkene i olje med skinnsiden ned til fisken nesten er gjennomstekt.
    5) Tilsett smøret og snu fisken. La den ligge et minutt med kjøttsiden ned.

    Maispuré

    Du trenger:
    3 maiskolber (eller 2 små bokser)
    2 ss smør
    ½ dl H-melk
    en skvett fløte
    salt og pepper

    Slik gjør du:
    1) Bruk kniven og skjær kornene fra kolben.
    2) Kok dem i et par minutter i melken.
    3) il fra melken og ha maisen i kjøkkenmaskinen med smør og litt fløte hvis det trengs mer væske.
    4) Kjør til puré og smak til med salt og nykvernet pepper.


    Gulrøtter og sjy

    Du trenger:
    100 g smør
    100 g bacon i små terninger
    små gulrøtter

    Slik gjør du:
    1) Stek baconbitene.
    2) Ha i smøret og stek gulrøttene noen minutter i blandingen.
    3) Ta ut gulrøttene og bruk resten til sjy.

  • Vin i fåreklær

    Lammevin kan være så dyrt som helst – men trenger ikke være det.

    Nord for Eden

    – Smak, sier Sten Pedersen og slår ut hendene for å vise at jeg kan forsyne meg med hva jeg vil fra den frodige hagen.